Založ si blog

„Vedia o mne všetko . . . “

Na debatu okolo zlatých tehličiek sme sa s mojim známym dostali tak trochu nepriamo. Okrajovo spomenul, že má „ trochu problém“ a teda väčší obnos hotovosti od svojej mami, ktorá nechce držať takýto objem na účte keďže by tým prišla o sociálny byt, opatrovateľku a iné benefity s tým súvisiace. Povedané stručne, miestny úrad by rýchlo posúdil, že pani nespĺňa podmienky na prijatie sociálnej starostlivosti a podpory ak objem peňazí držaný na účete prekročí určenú čiastku. Musela by potom platiť za veľa vecí zo svojho vlastného vrecka na čo nebola zvyknutá. Nedávno dokončíla kompletnú rekonštrukciu bytu a nakúpila vybavenie a všetko možné len, aby minula a tým sa dostala pod hranicu a stále dokázala, že spĺňa kritéria na prjatie sociálnej pomoci pre daný rok. Nie spôsob akým by som uvažoval osobne. Ja som kapitalista a verím vo svoj vlastný plán a nikdy sa nespolieham či na vládu, alebo pomoc od niekoho iného ….

Syn nie je moc nadšený z myšlienky vložiť tie peniaze na svoj vlastný účet, lebo ma krátko pred vstupom do dôchodku a nechce takisto dať vláde poznať koľko má, lebo by sa tým vystavil potenciálnemu riziku, že časť peňazí si vypýtajú či už nasilu, alebo nepriamo.

Keith je zamestnanec čo znamená, že rozmýšľa náležitým spôsobom a ohľadne investovania nie je moc vzdelaný ani ho to neláka.

Povedal som mu pár vecí (ak chce držať peniaze nie pepierovú menu mimo bankového systému) o zlatých tehličkách prečo do nich investovať, ale tiež prečo neinvestovať do zlatých mincí. Takisto som sa zmienil o výhode väčších výkyvov cien striebra, jeho industriálnom využití ako aj klesajúci ročný objem produkcie verzus stúpajúci dopyt. Nasmeroval som ho k určitým zdrojom informácii ak je to niečo, nad čím by možno chcel pouvažovať a potom môže dospieť k produktu svojho vlastného záveru.

Stretli sme sa asi tak za dva týždne a videl som mu na očiach ako mi chce niečo povedať. „Pozeral som si na internete určitých predajcov zlata, lebo som rozmýšľa nad tým čo si mi povedal. Na druhý deň mi zazvonil telefón a milá pani ponúkala na predaj ETFs. Bol som prekvapený ako sa dostali k môjmu číslu, keďže som žiadnu objednávku nerobil a na tej stránke som bol krátko a hľadal som len informácie“ Hovorím mu „Keith pravdepodobne si dal svoje číslo na gmail alebo Google na overenie konta a mimochodom tie ponúkané akože zlaté cetifikáty, daj si ruky preč od toho na ďaleké míle, ty chceš skutočné zlato“

No super, vedia o mne všetko. Špehujú ma!“ asi tak znela jeho odpoveď.

Včera uviedol Apple na trh nový iPhone, ktorý sa odomkne po zoskenovaní tváre. V Anglicku jedna univerzita pracuje na projekte, ktorého cielom je do roku 2020 inštalovať zariadenie, ktoré bude snímať tváre cestujúcich na železničných staniciach. Verejnosť by nemusela tým pádom platiť na pokladniach a tak by sa odstránili dlhé rady. Vo Švédsku istá firma zaviedla pilotný projekt a dala svojim zamestnancom možnosť inštalovať čip do prsta na ruke a tým im uľahčiť narábanie s kancelárskou kopírkou a platiť za obed v jedálni miesto tradičných vysačiek okolo krku, lebo je to údajne viac praktické.

Britská vláda minulý mesiac zrazila na polovicu sumu pri ktorej musí díler zlata nahlásiť daňovému úradu objem transakcie od svojho zákazníka. Niekto si povie veď to nie je nič dôležité pre obyčajného človeka. Veď počas prezidenta Roosevelta v USA bolo napríklad ilegálne držať zlato.

Cez víkend som si kúpil nové sako a topánky. V oboch prípadoch som platil v hotovosti. Predavač za pokladňou bol trošku „mimo“ že neplatím kartou. Pozeral na peniaze a trošku mu to trvlo porátať. Neviem či problém bol v tom, že bol podozrievavý z možných falošných bankoviek, alebo rátanie nebola jeho silná stránka …

Keď som si bol z banky nedávno vybrať £3,000 tak to bol celý proces otázok a výkonov pokiaľ som dostal do ruky moje vlastné peniaze. Pracovník za priehradkou musel dokonca informovať aj svojho manažéra o uvedenej transakcii. Veci, ktoré sme do tohto času považovali za bežné a mali byť samozrejmé ako si už viac nie sú také ľahké.

Každopádne je tu pripravný plán na stole odstrániť hotovosť z obehu kompletne a tým dostať obyvateľstvo do zajatia z ktorého nebude cesta von. Akási forma skúšky bola pár mesiacov dozadu v Indii, kde prezident Modi sa rozhodol vyradiť najväčšiu bankovku z obehu. ECB takisto vyradila z obehu 500 eurový papier. Údajne sa používa len v kriminálnych kruhoch. Sme obkolosení aplikáciami, ktoré umožňujú platby cez telefon ako náhradu za tradičnú formu. Ak si chcete kúpiť letenku napríklad cez Ryanair, treba buď facebook alebo gmail respektívne byť registrovaný. Veľké firmy zbierajú neskutočný objem dát a často pritom nevieme aké hodnotné informácie im dávame a to bezplatne. Oni na tom ryžujú miliardy dolárov a my sme pripravení poskytnúť im údaje len tak akoby sa nechumelilo. Len samotný poštový kód obdoba PSČ v krajinách ako je GB alebo Švédsko má nesmiernu hodnotu. Ľudia ich s radosťou dávajú kade tadebez toho aby sa pýtali otázky prečo je to nevyhnutné . Ak sa napríklad chce pripojiť pasažier v Arriva autobuse na bezplatný internet musí vyplniť dotazník s údajmi ako je domáca adresa a email a telefóne číslo.

Prevažná väčšina nových aút v EÚ je na kredit to znamená, že predajca alebo banka poskytujúca úver naťuká do klávesnice pár núl a tým vytvorí nové peniaze. Niekto nám tu chce ilustrovať ekológiu a zakázať vstup dieslov do centra našich miest. Všetko je to o tom ako dostať obyvateľstvo do kruhu z ktorého nebude možné vystupiť ani vymanévrovať preč. Transakcie ktoré robíme cez svoje smartfóny nepredstavujú reálnu menu, ale iba akúsi digitálnu. O tom, že eurobankovky, doláre a yeni nie sú kryté zlatom vieme všetci dobre. Rovnako netreba zabúdať čo nasledovalo v prípade Rímskej ríše, Atén alebo Činy ktorá ako prvá uviedla papierové peniaze, potom ako začali falzifikovať svoje meny. Teda povedané inými slovami rovnako to čo robí ECB keď tlačí papier v milardovom objeme a nalepí k tomu symbol eura.

Ako povedal Keith vedia on nás všetko a zachvílu nebude možné nakupovať a predávať tak ako sme boli doteraz zvyknutí prestne o tom ako hovorí z Biblie tento nasledujúci verš: Zjavenie 13:16-17

Pôsobí aj to, aby všetci – malí aj veľkí, bohatí aj chudobní, slobodní aj otroci – dali si znak na pravé ruky alebo na čelá, aby nemohol kupovať ani predávať nikto, kto nemal znak mena šelmy alebo číslo jej mena.“

Ja hovorím zásadné nie! !

04.09.2017

Za posledných pár dní diskusia ohľadne jadra naberá na obrátkach a smeruje až ku konkrétnym činom. Slovenský premiér je zrazu celý hŕ pripravený dokonca meniť Ústavu SR. Maskovacím kódom je ukotvenie minimálnej mzdy. Je neuveriteľné ako hmatateľná je absencia širšej diskusie o celom jadre. Občania sú úplne vynechaní z akejkoľvek diskusie, ba čo viac nedostávajú sa [...]

Slovensko a to „JADRO“

25.08.2017

V poslednom čase je dosť recyklovaná fráza o Slovensku a jeho mieste v takzvanom „jadre“ EÚ. Nebolo by od veci rozkódovať čo za týmto zaujmavým slovíčkom v skutočnosti naozaj stojí. Poďme sa pozrieť na pár vecí iné ako je ekonomická stránka. Náhly posun v pohľadoch slovenského premiéra nám dáva určitú indíciu. Je namieste sa opýtať čo mu [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 6347x
Priemerná čítanosť článkov: 2116x

Autor blogu

Kategórie